NIEUWS EN ARTIKELEN

LAAGGRADIGE ONTSTEKINGEN: stille slopers van je gezondheid

8-6-2019

 

 

Een ontsteking is niets anders dan een afweerreactie van je immuunsysteem dat probeert om bacteriën zo snel mogelijk uit een wond te verdrijven of een infectie in het lichaam op te ruimen. Bij een laaggradige ontsteking is er ook sprake van een ontsteking alleen is er geen acute wond of infectie. Omdat je geen koorts hebt of pijn ervaart voel je je ook niet ziek. Dat terwijl je immuunsysteem wel gealarmeerd is…

 

Een acute ontsteking is een reactie van je lichaam op de beschadiging van weefsel. Dit kan fysieke schade zijn zoals een (snij)wond, maar bijvoorbeeld ook een infectie veroorzaakt door bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. Je lichaam wil de schade zo snel mogelijk herstellen door witte bloedcellen naar het beschadigde weefsel te sturen. Daar gaan deze cellen aan het werk met maar één missie: het beschadigde weefsel zo snel mogelijk vernietigen en opruimen. Dit afgebroken weefsel verlaat je lichaam via pus, een vloeibare substantie die bestaat uit dode witte bloedcellen en bacteriën. Een ontsteking is met andere woorden dus niets anders dan een gezonde reactie van een immuunsysteem dat hard aan het werk is.

 

 

Laaggradige ontstekingen

 

Laaggradige ontstekingen worden ook wel chronische of stille ontstekingen (low grade inflammation) genoemd. Er is geen acuut probleem zoals pijn of koorts, maar je immuunsysteem is wél geactiveerd. Dit is een strategie van je lichaam om ervoor te zorgen dat ziekteverwekkers zich slecht kunnen vermenigvuldigen. Bij laaggradige ontstekingen circuleren er namelijk constant ontstekingsstoffen in je lijf die via je bloedbaan naar je organen en weefsels verspreid worden. Dit soort ontstekingen is niet ‘genezend’. Laaggradige ontstekingen kunnen juist ziekmakend zijn. In tegenstelling tot een ‘gezonde’ ontstekingsreactie waarbij beschadigd weefsel wordt vernietigd en afgevoerd, blijft een laaggradige ontsteking actief. Een laaggradige ontsteking is een noodoplossing die ervoor zorgt dat ziekteverwekkers zich slecht kunnen vermenigvuldigen en weinig schade aan kunnen richten. Maar omdat het een milde immuunreactie is worden de ziekteverwekkers niet vernietigd en afgevoerd. Maar wat zijn dan de gevolgen voor je gezondheid?

 

 

1. Een laaggradige ontsteking geeft niet direct klachten

 

Bij een acute ontsteking horen allerlei symptomen zoals pijn, koorts en een warme, pijnlijke plek. Het lastige van een laaggradige ontsteking is dat je het niet voelt, ziet of opmerkt. Een laaggradige ontsteking houdt zich vaak verborgen. Daarom wordt het ook wel een stille ontsteking genoemd. Dit kan omdat het immuunsysteem wel ‘aanslaat’, maar dat de prikkel niet sterk is genoeg om de klassieke symptomen te geven. In plaats daarvan verspreidt de ontsteking zich via het bloed in het lichaam, waar het schade aan weefsels en organen veroorzaakt.

 

 

2. Laaggradige ontstekingen kunnen leiden tot reuma

 

Een laaggradige ontsteking kan jaren sudderen voordat je iets merkt, maar zorgt er wel voor dat je immuunsysteem ‘overwerkt’ raakt. Dit kan uiteindelijk resulteren in een auto-immuunziekte waarbij het lichaam zichzelf aanvalt. Laaggradige ontstekingen kunnen daarom ook een rol spelen bij het ontstaan van reumatische aandoeningen, zoals artrose en osteoporose.

 

 

3. Laaggradige ontstekingen zijn een risicofactor voor welvaartsziekten

 

Hoewel het effect van laaggradige ontstekingen nog volop onderzocht wordt, is wel duidelijk dat het een grote impact kan hebben op de gezondheid. Zo hebben deze stille ontstekingen een relatie met het metaboolsyndroom. Het metaboolsyndroom kenmerkt zich door een combinatie van overgewicht, een hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterol en verhoogde bloedsuikerwaardes. Deze verhogen bij elkaar weer het risico op diabetes en hart- en vaatziekten.

 

 

Wie is vatbaar voor laaggradige ontstekingen?

 

Waardoor laaggradige ontstekingen precies worden veroorzaakt, is nog onbekend. Wel zijn er meerdere factoren die het triggeren of verergeren. Deze symptomen kunnen de ontstekingsreactie aanwakkeren: een teveel aan buik- of orgaanvet, bewerkte voeding, rood vlees, sigaretten(rook), chronische stress, glucose en verzadigd vet. Ook lopen vrouwen van veertigplus meer risico door de overgang.

 

Wat kun je zelf doen tegen een laaggradige ontsteking?

 

Het is bij een laaggradige ontsteking belangrijk om te proberen ongunstige leefstijlfactoren tegelijkertijd te verminderen, dan snijdt het mes aan twee kanten. Bijvoorbeeld: chronische stress zorgt voor slecht slapen, waardoor je meer snelle koolhydraten gaat eten. Daardoor raakt je darmflora in de war en word je moe, wat ervoor zorgt dat je minder gaat bewegen en de spanning toeneemt. Het is een neerwaartse spiraal waarin je terechtkomt.

 

 

Dit kun je doen:

 

 

1. Zet goed eten op het menu. Kies een voedingspatroon dat rijk is aan antioxidanten, zoals groenten, kruiden en fruit. Antioxidanten werken ontstekingsremmend – en dat is precies wat je wilt! Zorg ook voor voldoende vetzuren: omega 3 remt ontstekingen en zit onder andere in vette vis, lijnzaadolie en noten.

 

 

2. Zoek de buitenlucht op. Snuif zoveel mogelijk frisse lucht op en laat de zon je lichaam verwarmen. Waarom? Voor de vitamine D natuurlijk! Een vitamine D-tekort stimuleert ontstekingen. In de donkere maanden kan het raadzaam zijn om extra vitamine D in te nemen.

 

 

3. Beweeg dagelijks twee keer per dag een halfuur. Tijdens inspanning haal je dieper adem, waardoor je je longinhoud ververst en je fysieke conditie verbetert.

 

 

4. Vind een balans tussen ontspanning en inspanning. Door stress te verminderen, maak je je afweer sterker en krijg je meer energie.

 

 

5. Rook je? Stop met roken. Ons lichaam detecteert roken en rookstof als abnormaal. Je lichaam reageert op dit alarmsignaal met een ontstekingsreactie.

 

 

6. Wees matig met alcohol.

 

 

7. Een goede nachtrust is belangrijk. Iedere cel heeft een DNA-reparatiemechanisme dat ‘s nachts optimaal werkt om de schade van overdag op te sporen en te herstellen.

 

 

Bron: Karlijn Visser Evelyn van Hasselt/Holistik

 

 

VRIJE KEUS

02-12-2018


Om als therapeut of behandelaar vergoed te worden door zorgverzekeraars, moeten zij voldoen aan bepaalde normen en moeten zij hiervoor naast een beroepsopleiding ook een aanvullende opleiding medische basiskennis (MBK) volgen. Een extra opleiding, ondanks dat MBK bij veel therapeuten ook geintegreerd was in hun beroepsopleiding. Veel therapeuten die voldoen aan alle eisen die gesteld worden, zie ik toch de keuze maken om niet meer vergoed te worden door de zorgverzekeraars. Steeds meer therapeuten durven hierdoor volledig te gaan staan voor hun eigen innerlijke wijsheid en deze ook uit te dragen. Deze eigen innerlijke wijsheid en weten past niet in een hokje en dus ook niet in het zorgsysteem. Een mooie ontwikkeling vind ik zelf.
Doordat de zorgverzekeraars ieder jaar minder gaan vergoeden of zelfs helemaal niet meer vergoeden, ontstaat er ieder jaar opnieuw onrust bij therapeuten en bij mensen die van vergoedingen gebruik (willen) maken.
Veel mensen kijken bij het zoeken naar een therapeut alleen naar therapeuten die vergoed worden ipv of deze ook daadwerkelijk resoneert met wat ze nodig hebben. Als je gaat kijken naar hoeveel er eigenlijk vergoed wordt en hoeveel een consult gemiddeld kost, dan zie je dat je vaak zelf nog een groot deel eigen bijdrage moet betalen.
In sommige situaties (en dat is afhankelijk van de overige zorg die je nodig denkt te hebben uit een aanvullende verzekering per persoon uiteraard verschillend) kan het zelfs voordeliger zijn te kiezen voor een andere aanvullende verzekering, een die minder dekt en ook maandelijks minder kost of zelfs helemaal te stoppen met een aanvullende verzekering. Het bedrag wat je dan jaarlijks bespaart, kan je dan vrij uitgeven aan die therapeut of behandelaar die met jou resoneert.
Eigenlijk zetten de zorgverzekeraars op deze wijze alle therapeuten hiermee in het LICHT door vrije keuze weer mogelijk te maken. Je intuïtie wijst je de weg.

Karin Arents | energetisch behandelaar & Balance coach

ADHD en waarom je je hersenen moet voeden

13-10-2018

 

Arts en bestsellerauteur John Gray wijt de huidige epidemie van aandoeningen zoals ADHD aan de vele brainkillers die deel uitmaken van onze overspannen, moderne leefstijl.

Onze hersenen maken een nieuw tijdperk door. Aandachtstekortstoornissen met hyperactiviteit (ADHD) en een spectrum aan gerelateerde psychische aandoeningen vormen een wereldwijde, groeiende epidemie. Zonder praktische, niet-medicinale oplossingen zijn miljoenen kinderen, tieners en volwassenen veroordeeld tot een levenslange strijd met een of meer van de verborgen, ongewenste gevolgen: van stemmingsstoornissen en echtscheidingen, tot overgewicht, angstklachten en verslaving.

De aandoening treft niet alleen onze kinderen, maar ook veel volwassenen. ADHD maakt dat echtgenoten geen belangstelling en aandacht meer voor elkaar hebben, wat uiteindelijk tot echtscheiding leidt. Als uw ADHD zich bovendien ontwikkelt tot de ziekte van Parkinson,  dan is uw kans op een hersenaandoening volgens de Amerikaanse parkinsonvereniging een op twee.

De toename van dementie en alzheimer loopt parallel met het stijgende aantal kinderen met ADHD. Deze stoornis, die wordt gekenmerkt door een onvermogen om je aandacht ergens op te richten en vast te houden, beïnvloedt alle levensdomeinen in elke levensfase. Als we onze aandacht niet gericht kunnen vasthouden of juist verleggen, hebben we slechts een beperkte invloed op ons geluk en succes.

 

Als ADHD tot op de volwassen leeftijd voortduurt, veranderen de symptomen. Hyperactiviteit gaat over in rusteloosheid. Impulsiviteit in riskant gedrag en concentratieproblemen gaan over in het gevoel overweldigd te worden. Hierdoor hebben volwassenen met ADHD vaak problemen met relaties en werk.

 

Andere hersenen

ADHD is niet gewoon luiheid of een excuus om slecht te presteren. Het zit niet “tussen je oren”, maar letterlijk in je hersenen.

Er is aangetoond dat ADHD een meetbaar lichamelijk defect is in de normale werking van de hersenen dat wordt veroorzaakt door oxidatieve stress.

 

Met moderne technieken hebben onderzoekers ontdekt dat de hersenen van kinderen met ADHD anders zijn dan die van kinderen zonder ADHD.

-       Zo blijkt het voorste deel van de hippocampus – het geheugencentrum van de hersenen – bij ADHD vaak groter te zijn, om te compenseren voor de concentratieproblemen.

-       De amygdala − het primitieve gevoelscentrum van de hersenen − is juist kleiner bij kinderen met ADHD

-       De verbindingen met de prefrontale cortex − het probleemoplossende hersengebied − zijn zwakker.

In een onderzoek onder 163 kinderen met ADHD en een controlegroep van 166 gezonde kinderen, had de ADHD-groep een dunnere hersenschors in gebieden die met aandacht en motoriek samenhangen.

Andere studies lieten zien dat mensen met ADHD in de hersendelen voor motivatie of beloning minder receptoren en transporters hebben voor dopamine – een boodschapperstof die onder andere nodig is om plezier, motivatie en voldoening te voelen.

Maar behandelen met medicijnen biedt geen oplossing voor ADHD. Onderzoekers van het Brookhaven National Laboratory in New York lieten zien dat langdurig gebruik van stimulerende geneesmiddelen zoals methylfenidaat (Ritalin) de hersenen zodanig veranderen dat de ziekte juist verergert. Dit verklaart misschien waarom artsen de dosering na verloop van tijd vaak moeten verhogen.

 

Snel afgeleid

De term “ADHD’’ is in sommige opzichten misleidend.

De symptomen zijn gevarieerd en zelfs tegenstrijdig: sommige kinderen zijn dromerig en ongeorganiseerd, andere onrustig en impulsief, en weer andere allebei. In de meeste gevallen is er eigenlijk helemaal geen tekort aan aandacht, maar een onvermogen om die aandacht goed te verdelen.

 

Concentratie in overvloed

Martha Bridge Denckla, arts en onderzoeker aan het Kennedy Krieger Institute en de Johns Hopkins Universiteit, zegt dat ADHD geen tekort is zoals een begrotingstekort of vitaminetekort, waarbij je ergens te weinig van hebt.

 

Het gaat om de controle over je aandacht.

Je aandacht op de juiste dingen richten voor goede schoolprestaties vereist een bepaalde mate van bewuste controle – noem het wilskracht. Die is nodig om je af te keren van een geliefde bezigheid en je te concentreren op een activiteit die misschien minder boeiend is of niet meteen beloond wordt.

 

Mensen met ADHD beschikken over meer dan genoeg aandacht. Daarom kunnen ze urenlang computerspelletjes doen of met lego spelen, of eindeloos aandacht besteden aan lichamelijke prikkels zoals junkfood, drugs, gevaar, digitale media. Ze hebben concentratie in overvloed, maar zijn niet in staat die concentratie te verleggen naar minder prikkelende bezigheden.

Dit onvermogen om zich op gewone, alledaagse activiteiten te concentreren, leidt ertoe dat ze zich richten op dingen die een opkikker geven. Kinderen genieten dus van de enorme prikkels van een videospelletje, maar zijn bij huishoudelijke klusjes of huiswerk snel afgeleid. Na verloop van tijd wordt hun motivatie om computerspelletjes te spelen zo sterk dat ze worden afgesneden van hun innerlijke motivatie om mee te werken en hun ouders en leraren tevreden te stellen.

De neiging om je te concentreren op bezigheden die onmiddellijk en gemakkelijk voldoening schenken, leidt tot een scala aan “hypersymptomen”, die afhankelijk zijn van je karakter en die van persoon tot persoon verschillen. Maar al deze hypersymptomen maken deel uit van dezelfde aandoening en leiden tot ADHD.

 

Mogelijke oorzaken van ADHD

Simpel gezegd is de oorzaak van ADHD oxidatieve stress in de hersenen. Meer oxidatieve stress, zowel in de darmen als de hersenen, verergert de symptomen van ADHD. Door deze stress weg te nemen, verbeteren we ons concentratievermogen.

Voedingstekorten

 

In de afgelopen honderd jaar heeft de toepassing van intensieve landbouw geleid tot uitputting van de landbouwgrond. Daardoor bevat voedsel minder vitamines en mineralen, die nodig zijn om bepaalde stoffen in onze hersenen te produceren. Er wordt wel beweerd dat niet-gemodificeerde granen twintig keer zoveel voedingsstoffen, energie en eiwitten bevatten dan gemodificeerde. Deze ontbrekende voedingsstoffen zijn allemaal nodig om de hersenen tegen oxidatieve stress te beschermen. Ook een tekort aan jodium hangt samen met oxidatieve stress. De Wereldgezondheidsorganisatie meldt dat dit een van de belangrijkste oorzaken is van cognitieve ontwikkelingsstoornissen bij kinderen.

 

Vetten

De hersencellen bestaan voor 60% uit vet. Het soort vet wat we eten, is van invloed op de structuur van de cellen. Geheugen, aandacht, concentratie en stemming worden voor een belangrijk deel bepaald door vetten. Een verkeerde verhouding tussen de vetten leidt tot slecht functionerende hersenen en zelfs dood van de hersencellen. We krijgen teveel verzadigde vetten en omega-6 vetten binnen in ons dieet omdat we veel bewerkte producten eten.. Hierdoor raken de buitenwanden van de cellen verhard met als gevolg dat afvalstoffen niet uit de cel kunnen en vitamines en mineralen niet of nauwelijks door de cel opgenomen kunnen worden. Dit alles leidt tot slechte communicatie tussen de cellen en dus tot slecht functionerende hersenen. Het is dus van belang je hersenen op de juiste wijze te voeden.

 

Wil je weten of jouw essentiële vetzuren in je lichaam in balans zijn? Dit kan dmv een eenvoudige test. Meer weten? Stuur een berichtje via pb of bel 06-29601807.

Karin Arents | energetisch behandelaar & Balance coach

 

 

WEET JIJ OF JOUW OMEGA-3 EN OMEGA-6 VETZUREN IN BALANS ZIJN?  Lees verder en/of meld je aan voor een test!

 29-08-18

 

DE JUISTE VERHOUDING TUSSEN DE VETZUREN OMEGA-3 EN OMEGA-6
Omega-3 (alfa-linoleenzuur) en omega-6 (linolzuur) zijn allebei essentiële vetzuren. Het is belangrijk dat het evenwicht tussen deze twee vetzuren niet wordt verstoord. Helaas worden het vetzuur omega-3 en het vetzuur omega-6 niet altijd in de juiste verhouding geconsumeerd.

Wat zijn essentiële vetzuren? Waarom zijn ze zo belangrijk? Waar moet je op letten om de verhouding tussen deze de vetzuren omega-3 en omega-6 niet te verstoren en wat heeft onze westerse voedingspatroon hier mee te maken?

 

ESSENTIELE VETZUREN
Essentiële vetzuren zijn essentiële vetzuren omdat het lichaam deze voedingsstoffen zelf niet kan maken. Omega-3 en omega-6 zijn beiden essentiële vetzuren en dit betekent dat we deze belangrijke voedingsstoffen uit onze voeding moeten halen.

In welke eten zit (meer) omega-3 (alfa linoleenzuur)?
Omega-3 vetzuren komen onder andere voor in;
• Schaaldieren
• vette vis (zalm, makreel, haring, sardines en ansjovis)
• Lijnzaadolie
• Hennepolie
• Koolzaadolie
• Koolzaadolie
• Tarwekiemolie
• Walnotenolie
• Lijnzaad
• Noten (vooral walnoten)

In welk eten zit (meer) omega 6 (linolzuur)?
Omega-6 vetzuren komen onder andere voor in;
• Vlees
• Margarine
• Maïsolie
• Zonnebloemolie
• Palmolie
• Sesamolie

 

Welke relatie bestaat er tussen omega-3 en omega-6 vetzuren?

Omega-3 wordt door het lichaam omgezet in EPA en DHA en alfa-linoleenzuur. Omega-6 wordt door het lichaam omgezet in GLA (gamma-linoleenzuur). Voor zowel de afbraak als voor de omzetting zijn dezelfde enzymen nodig. Het lichaam geeft echter voorrang aan de afbraak van linolzuur waardoor de omzetting van omega-3 in EPA, DHA en alfa-linoleenzuur in het gedrang komt.

WAT IS DE BESTE VERHOUDING TUSSEN DE OMEGA-3 EN OMEGA-6 VETZUREN?
Onderzoek toont aan dat 3:1 de ideale verhouding is tussen de essentiële vetzuren omega-6 en omega-3. Slechts 5% van de mensen in Europa heeft een verhouding van 3:1

GEVOLGEN TEVEEL OMEGA-6
Hoewel het omega-6 vetzuur in principe gezond is, keert dit vetzuur zich als het ware tegen het eigen lichaam als de verhouding omega- 3:omega- 6 teveel uit balans raakt. Op dat moment gaat omega-6 ongewenste ontstekingsreacties veroorzaken. Ook kan een teveel aan omega-6 vetzuur een belangrijke oorzaak zijn bij;
• Hoge bloeddruk
• Depressie
• Hart en vaatziekten
• Diabetes
• Overgewicht
• Stemming- en gedragsstoornissen

 

WAAROM IS OMEGA-3 ZO BELANGRIJK?
Het vetzuur omega-3 heeft een gezonde invloed op het hart en de bloedvaten. Daarnaast kunnen omega-3 vetzuren werkzaam zijn tegen depressies, stemmings- en gedragsstoornissen. Omega-3 is ook belangrijk voor de ontwikkeling en het onderhoud van onze hersenen.
Het Westers dieet/voedingspatroon en omega-3 en omega-6 vetzuren
In ons westerse voedingspatroon worden er in vergelijking met vroeger meer zaden dan bladeren gegeten en dit geldt ook voor de dieren die wij eten. Zij krijgen vaak maïs en soja in plaats van gras en andere gewassen. Hierdoor komen er in ons westers dieet steeds meer omega-6 vetzuren dan omega-3 vetzuren voor. Met als gevolg dat de ideale balans tussen deze vetzuren verstoord is/raakt. Het is daarom goed te weten dat ‘het biologische vlees van kippen en runderen die gras eten bevat 20 maal meer gezonde omega-3 dan ongezonde omega 6 verzuren en het vlees van niet-grazende koeien 15 tot 40 keer meer omega-6 dan omega-3 vetzuren bevat’ (Bron: De voedselzandloper, 2013). Probeer dus zoveel mogelijk voor biologisch vlees te kiezen voor een betere verhouding omega-3 en omega-6 vetzuren.

VETZUURPROFIEL
In gespecialiseerde laboratoria is het mogelijk om vetzuurprofielen te laten maken van de omega-3 en omega-6 vetzuren.

Ben je benieuwd of jij in balans bent? Neem contact met mij op voor een test.

Bron tekst: mens-en-gezondheid.infonu.nl

DEPRESSIE - Let's feel our way back to life..."
24-06-2018

Ook ik ben op die bodem geweest. Ik dacht dat ik niet dieper kon. Verdriet, verscheurd voelen, pijn, eenzaamheid, negatieve gevoelens, verlatenheid, angst, paniek, slapeloosheid alles kwam voorbij. Dankbaar voor mijn gidsen (die ik toen niet meer kon voelen), mensen om mij heen die mij onvoorwaardelijk steunden (en nog), mijn intuïtie en innerlijke kracht heb ik stappen kunnen zetten. Helende stappen voor de groei van mijn ziel.

 

Herken je deze gevoelens bij jezelf? In jou zit ook die innerlijke kracht! Vanuit mijn hart, met compassie en met vele tools die ik in mijn praktijk tot mijn beschikking heb, reik ik je graag datgene aan wat jij nodig hebt om weer licht en levensvreugde in je leven te kunnen ervaren.

 

Bel of mail gerust als je vragen hebt. Een oriënterend gesprek is altijd gratis.

Warme groet, Karin

"Depression is frozen feeling. It’s not a disease of the ‘mind’. It’s a disease of the heart. It is sourced in unexpressed, unreleased, and unhealed pain that is held deep within the physical and emotional body.

You can talk about it in therapy to soften its edges, you can medicate it in the hopes that it becomes more manageable, but the real work has to happen somatically, deep within the body itself. The frozen material has to be thawed out, worked through, released.

Our shadow is not our enemy. Repression is. Unfortunately, we still live in a world that is afraid of the source material. So we shun it, bury it, ‘manage’ it with dissociative spiritualities, medications and analysis (‘excessive analysis perpetuates emotional paralysis’). All of this merely perpetuates and concretizes the problem.

The only way to heal depression is to get to its roots. To get right inside those frozen feelings, and to thaw them out somatically.

We felt the initial pain in our hearts. We must go right back inside of our hearts to feel and resolve it. No more damming up of our emotions. No more defenses and denials.

Instead, a society-wide acceptance of the fact that we are all carrying pain. There’s nothing to be ashamed of. It's part of our collective experience. And a culturally embraced invitation to do the real work to heal its deep roots with body-centered psychotherapies.

And with love.

The more we can love those who are struggling with depression, the more strength they will have to reclaim their past and heal their hearts. They didn’t have support back then. Let’s give it to them, now. Let’s create a safe societal container to bring those feelings back to the surface. THE FEEL IS FOR REAL.

 

Let's feel our way back to life..."

~ Jeff Brown ~


PTSS en TRAUMA

20-01-2018

 

Jaren kan je blijven rondlopen met de belastende gevolgen hiervan. Tot het moment dat het je dagelijks functioneren zodanig beïnvloedt en je voelt dat je uit deze 'overleefmodus' wil stappen.

 

Op het moment dat je je angsten niet meer weg duwt en aan gaat kijken, zal je ontdekken dat er niets is om bang voor te zijn. Hoe doe je dat dan? Angst komt vaak naar boven als je alleen bent of als je wakker ligt 's nachts al dan niet samengaand met je onveilig voelen. Om er alleen mee aan de slag te gaan, is dan best lastig.

 

'Op het moment dat je beseft, dat alleen jij de sleutel bent om iets aan je probleem te doen, ben je hier op de juiste plek.'

 

Heling kan alleen plaatsvinden op een plek waar je je veilig voelt. Pas dan kan je je openen voor heling.
In mijn praktijk heb ik de afgelopen jaren diverse mensen begeleid bij het opruimen van ballast.

 

Tijdens een sessie wordt het zelfgenezend vermogen in je lichaam ondersteund. Iedere behandeling werkt door op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau.

 

Soms in een behandeltraject nodig. Ook  1 behandeling kan al een positieve beweging en heling brengen in jezelf waardoor je zelf weer verder kan.

 

POSTTRAUMATISCHE SYMPTOMEN VALLEN IN GROTE LIJNEN ONDER 3 CATEGORIEËN:

overprikkeling, het trauma dat ervaringen in het heden blijft kleuren en de vormen van bevroren of verdoofd zijn .

Overprikkeling betekent dat het alarmsysteem altijd in zekere mate blijft aanstaan en aanzet tot 'doen'. Het getraumatiseerde individu is altijd in een actieve staat en kan geen rust vinden. Het sympathische zenuwstelsel, het deel van het autonome zenuwstelsel dat aanzet tot actie is altijd online. Die ononderbroken staat van 'moeten alert zijn' gaat ook verder tijdens de nacht en zorgt dan voor vaak wakker worden.

De tweede reeks symptomen heeft te maken met het trauma dat altijd onbewust op de achtergrond aanwezig blijft alsof het nu gebeurt. Dat uit zich bijvoorbeeld in een constante staat van angstigheid zonder aantoonbare reden. Het is een vorm van 'geheugen zonder woorden' vergelijkbaar met de preverbale periode uit de kindertijd. Het lichaam voelt iets maar het bewustzijn kan het niet benoemen. Een neveneffect van de constante aanwezigheid op de achtergrond van de trauma imprint is de onbewuste neiging tot reproduceren van het trauma, zoals seksueel misbruikte personen die in de prostitutie verzeilen of slachtoffers van fysiek trauma zoals een natuurramp of een ongeval die onbewust gevaarlijke situaties blijven opzoeken of veroorzaken. Een verklaring die breed wordt aangenomen is dat dit onbewuste pogingen zijn om 'deze keer wel de dingen onder controle te krijgen' of als je wilt onbewuste pogingen om te helen.

En dan is er de derde groep van symptomen die te maken hebben met de bevriezingsrespons: niet kunnen denken, niet kunnen beslissen, niet kunnen tot actie komen, zelfverdoving, dissociatie, psychologische verlamming... Om het leven enigszins onder controle te krijgen maken traumaslachtoffers die vastzitten in machteloosheid zichzelf en hun leven kleiner. Dat uit zich bijvoorbeeld ook in het niet maken van plannen en het verlies van het vermogen om een droom te hebben voor de toekomst. De derde groep symptomen kan zich ook manifesteren als 'leven in een fantasiewereld' en ook in wat bekend staat als de 'spirituele bypass'. Met andere woorden: dissociatie van de wereld van de feiten.

Op basis van deze korte beschrijving kun je voor jezelf een ruw idee vormen hoeveel mensen wel een vorm van PTSS hebben... Veel meer dan meestal beseft wordt.

Bron tekst: J. Bommerez